Prečo sme sa rozhodli povýšiť náš vzťah k vínu

Ja a Ondrej milujeme dobré jedlo a víno, najlepšie dokopy. Ja rada varím, Ondrej rád je. A obaja radi pijeme kvalitné vína. Víno a jedlo majú jednu krásnu spoločnú vlastnosť - celý život v nich máte čo objavovať, učiť sa - preto sú to ideálne koníčky. My si ten náš „vínový" pestujeme od začiatku nášho vzťahu, a to je už pekných pár rokov.

Nie sme žiadni profesionáli, aj keď netvrdíme, že sa nevzdelávame. Rozhovory s vinohradníkmi a vinármi, vínne cesty, degustácie, knihy, someliérskekurzy. Podstatné však je, že na svoj vek už máme celkom odpité a vieme tak odhadnúť, či je víno dobré alebo nie. Riadime sa pritom hlavne vlastným jazykom a skúsenosťami. Veľa krát sa nám stalo, že sme darovali, alebo odporučili víno ľuďom, pre ktorých je len červené a biele, sladké a „kyslé" - a nechápavo na nás pozerali „no ale toto víno nám chutí".

Sme presvedčení, že slovenské vína sú kvalitné a že je správne podporiť predaj malých slovenských vinárov v porovnaní s lacnou, chemicky zakonzervovanou alternatívou, ktorú nám ponúkajú naše obchodné reťazce. Netvrdíme, že zahraničné vína sú zlé. No víno, ktorého reálna hodnota je asi 50 centov za fľašu, keď odrátame balenie a logistiku, asi nebude prvotriedne.

Nám dvom jednoducho chýbala možnosť kúpiť si kvalitné slovenské víno len tak hocikedy, mimo vínnych ciest a degustácií. V supermarkete kvalitné víno nezoženiete, to vám povie každý vinár. No a vo vinotékach sa popri zahraničných vínach majú šancu presadiť len väčší slovenskí hráči.

Pre všetky vyššie uvedené dôvody sme sa rozhodli povýšiť náš vzťah k vínu a rozbehnúť projekt Červené a biele, ktorý v nás už dlhšie driemal. Veríme, že máme čo ponúknuť a že touto cestou pomôžeme nielen malým slovenským vinohradníkom a vinárom ale aj slovenským spotrebiteľom vybrať si to lepšie.